Basis uitrusting – Trimsystemen

Veel surfers (en ouders) vragen regelmatig waar al die lijnen en trim systemen goed voor zijn: “ die gebruik je toch niet echt allemaal ”  en “ Je kunt toch ook gewoon even terug surfen naar de kant om je trim aan te passen ”.

Dat kan inderdaad, behalve als halverwege de startprocedure de wind ineens extreem toeneemt of wegvalt door een over trekkende regenwolk. Bij aflandige wind kan de startlijn dan heel ver van de kant vandaan zijn. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het ook zo makkelijk kan zijn als trekken aan een touwtje binnen handbereik?

De basisuitrusting van iedere Techno surfer bevat in ieder geval:

 1. Lange verstelbare trapeze lijnen
  Lange verstelbare trapeze lijnenDe ideale lengte van je trapezelijnen varieert per windsterkte, hoogte van de golven of de koers die je vaart. Het is belangrijk dat je de lengte van trapeze lijnen tijdens het varen kunt verstellen.

  Hoe lang is lang: 34” de langst verkrijgbare lijnen 28-34 inch. Deze zijn voor de meeste omstandigheden nét lang genoeg.

 2. Uithaler trimsysteemUithaler trimsysteem / adjustable outhoul
  De gaspedaal van je surfset. Hiermee trim je de spanning van je uithaler. Losser bij weinig wind of op de ruime windse rakken. Strakker bij veel wind of de aan de windse rakken.

  Denk ook aan het preventief beschermen van het monofilm in het paneel t.h.v. de giek.

  Zodra je aan grote internationale wedstrijden mee gaat doen, zoals de Dutch Youth Regatta, North Sea Cup of misschien zelfs wel het EK en WK. Dan kun je niet zonder:

 3. Neerhaler trimsysteemNeerhaler trimsysteem
  Als je lange dagen op het water verblijft, zul je zo nu en dan ook extreme weersveranderingen meemaken. De wind kan van licht weer zomaar toenemen naar 6 BFT, we weten allemaal dat een zeil getrimd op standje lichtweer (spinaker) niet meer te controleren is bij harde wind. Andersom is de trim ook verre van ideaal.

  Een neerhaler trimsysteem hoort, voor je eigen veiligheid, gewoon bij de basis uitrusting als je gaat surfen op groot water (Ijsselmeer, Noordzee, etc.)

Tijdens de Techno trainingen wordt veel aandacht besteed aan de ideale trim voor de heersende omstandigheden. Hier leer je zelfstandig je zeil tijdens het varen te trimmen en te tunen.

Intens weekend marathon windsurfen in NL

Oranje podium bij North Sea Cup Wimereux

Open Techno Trainingen voorjaar 2016

Winderige Techno Talents Trofee Aalsmeer

Praktische informatie Techno-talents Trofee

Clean sweep North Sea Cup Oostende