Veranderingen regels en reglementen 2009

Vanaf 1 januari 2009 gaat er nogal het een en ander veranderen, wat betreft de regels en reglementen van de internationale Bic Techno jeugdklasse voor wedstrijdsurfers.

  1. Regels voor het plaatsen van zeilnummers [link]
    Kort samengevat: zwarte letters op een witte achtergrond.
  2. Racing Rules of Sailing 2009-2012 [link]
    Kort samengevat: het wordt simpeler.
  3. Internationale klasse regels voor de Techno293 klasse


Veranderingen internationale Techno293 klasse regels
Voor de regels in Nederland, zie onderaan.

One Design
Na de proef met One Design tuigages op het laatste wereldkampioenschap, zal vanaf 1 januari 2009 de Bic Techno293 klasse volledig “one design” zijn op het niveau van continentale en wereldkampioenschappen

Dus het EK en WK zijn volledig One Design. Tijdens andere ‘internationale wedstrijden’ zoals bijvoorbeeld de Northseacup of Baltic Cup blijft de “Approved rigs list 2005-2008” nog steeds van kracht. Tenzij anders aangegeven in de Notice of Race.

Change down sails
De U17 en Open divisies varen op EK en WK verplicht met het 7.8 OD tuigage. Waait het te hard, dan kan er teruggeschakeld worden, naar het 6.8 OD tuigage.

De U15 surfers varen op het EK en WK verplicht met het 6.8 OD tuigage. Waait het te hard, dan kun je terug stappen naar de 5.8 of een zeil van 5.5m2 of kleiner (eigen keus, geen verplichtingen).

Nieuw 5.8 One Design tuigage
Begin 2009 zal Bic een nieuw 5.8m2 tuigage introduceren. Dit One Design zeil is al goedgekeurd voor de Techno293 klasse en mag tijdens alle Techno293 wedstrijden worden gebruikt, om naar terug te stappen of als grootste zeil voor de kleinere/jongere surfers.

Masten
Vanaf 2009 mag de 460cm mast ook in het 7.8 One Design tuigage gebruikt worden. Zo heb je nog maar één mast nodig voor de 6.8 en het 7.8 zeil. Bij de materiaalregistratie zul je een keuze moeten maken welke mast je wil gaan gebruiken tijdens het EK en/of WK. Je kunt daarna tijdens een EK of WK niet meer al naar gelang de windsterkte een kortere of langere mast gebruiken.

Lange termijn…
De verwachting voor de komende vier jaar is dat de regels m.b.t. de toegestane zeilen steeds verder zullen worden ingeperkt. Ieder jaar een klein beetje strikter. Eerst op EK en WK niveau, later ook voor andere (inter)nationale evenementen.

Nederland
En wat betekent dit voor de regels in Nederland? Vrij weinig, behalve als je van plan bent om deel te nemen aan het EK of WK in 2009.

Zie ook de wijziging van de klasse regels, zoals die per 1 januari 2008 van kracht is.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *